Catering in Winterswijk

Catering Bestellen in Winterswijk.Wij verzorgen catering in winterswijk, Van buffetten, lunches voor particulier en zakelijk. Door de jaren heen zijn wij toch zeker al een begrip geworden ook in winterswijk. Wij hebben diverse grote partijen en evenementen achter onze naam kunnen zetten. 

Hieronder vind u wat leuke weetjes en zaken van de plaats winterswijk. Ook als u bijvoorbeeld een leuke groepsaccomodatie heeft in winterswijk en u wilt graag een catering laten bezorgen kunt u op deze website alles vinden om heerlijk te genieten met uw gezelschap.


In historische documenten wordt Winterswijk aangeduid met onder andere de volgende namen: Winethereswick, Winriswic, Winterswich, Wennerswiche, Winrichwich, Wynreswick, Wentersick, Wenterswick en Wenterwic.

Een begrensd en omheind gebied werd wik genoemd. Wik-ken kwamen in heel Noordwest-Europa voor en zijn in veel plaatsnamen terug te vinden. Een wik is meer speciaal het gebied (koningsgoed), waar een bijzonder recht van een heer, met name hofrecht, gold. Inderdaad is er in bronnen ook sprake van een Hof van Winterswijk: Hof zu Winreswich(1332), curatim zu Winrichwich (1343), Hof zu Wynreswick (1437).

Geschiedenis

Ten tijde van het Romeinse Rijk leefden in de omgeving van Winterswijk Chamaven en wellicht ook Bructeren. Er is in Winterswijk een bronzen munt gevonden van Galba. Naar alle waarschijnlijkheid is het dorp Winterswijk op zijn minst 1000 jaar oud. De naam Winterswijk komt van het Germaanse Winidaharis Wika, wat dochternederzetting van Winidahari betekende[1]. Het oudste document, waaruit het bestaan van Winterswijk als afzonderlijk 'kerspel' (parochie) kan blijken, is een lijst van inkomsten van hetSint-Mauritiusstift in Münster (Duitsland). Dit geschrift dateert uit de eerste jaren van de 11e eeuw. Het is waarschijnlijk dat het ontstaan van de bebouwde kom in verband heeft gestaan met de stichting van een kerk. De oudste berichten spreken namelijk van een 'parochia Winterswijk' of vermelden de aanwezigheid van een geestelijke aldaar. In deze tijd was de parochie Winterswijk onderdeel van het Graafschap Lohn[2]. Sinds de 11e eeuw bezat het klooster of stift Sint-Mauritius in Münster een omvangrijke hof in Winterswijk. Vanaf 1316 tot 1798 viel Winterswijk onder de heerlijkheid Bredevoort. In 1223 werd een andere hof in Winterswijk, Starkenrode, geschonken aan klooster Bethlehem bij Doetinchem. In 1230 ruilde graaf Herman I van Lohn de hof te Varsseveld tegen hof Starkerode te Winterswijk. In de 14e en 15e eeuw was er nog steeds sprake van een Hof van Winterswijk.

Winterswijk is altijd een vrij groot dorp geweest met minstens twee hoven en bijgebouwen, omringd door grachten. Mogelijk heeft Winterswijk zelfs een beperkte mate van verdedigbaarheid gekend. Nog in 2011 werden sporen van Middeleeuwse grachten aangetroffen[3].

Na de Protestantse Reformatie werd Winterswijk hervormd, in tegenstelling tot katholiek gebleven plaatsen in de omgeving zoalsGroenlo en Lichtenvoorde. In de 17de eeuw werd onder Bommenberend het katholicisme tijdelijk en kortstondig hersteld. In 1799werd de rust in het dorp verstoord door de executie van orangiste de Freule van Dorth wegens het veroorzaken van"oproerstokerij". Tot de gemeentelijke hervormingen van 1811 viel Winterswijk bestuurlijk onder de het Ambt Bredevoort, in dat jaar werd Winterswijk op 14 maart een zelfstandige gemeente[4]. In 1816 kreeg de gemeente een gemeentewapen.

Winterswijk heeft een museum, Museum Freriks, waar de geschiedenis op alle vlakken goed terug te vinden is.

Op 21 november 1847 vond er in de Verenigde Staten een scheepsramp plaats die een aantal Winterswijkse families in rouw deed dompelen. Ongeveer 51[5] Winterswijkers die via immigratie hun geluk zochten in het 'beloofde land' kwamen na twee 2 maanden reizen op tragische wijze om het leven toen het schip de SS Phoenix door brand verging op slechts enkele kilometers voor de eindbestemming: Sheboygan (Wisconsin). Circa 40 van de omgekomen Winterswijkers waren kinderen. De overlevenden werden opgevangen in het stadje, waarbij de bevolking alles deed om de overlevenden te kunnen helpen. Doordat Sheboygan geen telegraafverbinding had met andere steden, kwam het nieuws over de ramp maar mondjesmaat naar buiten. Het duurde bijna drie maanden voor het nieuws Nederland bereikte, waarop er een dag van rouw werd afgekondigd en er overal in het land kerkklokken luidden ten teken van rouw.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »