Sporten en Eten

 • Geplaatst op
 • Door Bram Straub
 • 0

Voeding en sporten.. Hoe belangrijk zijn deze 2 samen

voor iedereen, dus ook voor sporters, is eten volgens de Schijf van vijf de beste optie. Daarmee kies je voor gezonde producten, voldoende variatie en uitgebalanceerde porties.

Eet je als sporter volgens de Schijf van Vijf, dan levert dat je:
 

 • Energie 
 • Betere prestaties 
 • Sneller herstel  

Alleen voor sporters die minimaal 3 keer per week trainen, gedurende 1-2 uur, kan een persoonlijk advies van de (sport)diëtist zinvol zijn.

Mensen vinden het vaak lastig te kiezen wat ze moeten eten en drinken rond sportmomenten. Ook is de planning vaak een dilemma: kun je nu beter vóór of na het sporten eten? Hier volgen enkele handige adviezen.

Eet iets licht verteerbaars vóór het sporten

Tot 1 uur voor het sporten kun je wel een licht verteerbaar tussendoortje eten, dat voldoende energie levert, zoals:

 • Een dubbele bruine boterham met jam of 30+ kaas 
 • Een krentenbol 
 • Een schaaltje magere yoghurt 
 • Een banaan 
 • Een appel 
 • Een plak ontbijtkoek 
   

Speciale repen voor sporters bevatten relatief veel calorieën. Ze zijn niet echt nodig.
 

Sport niet op een nuchtere maag

Sporten op een lege maag zorgt niet voor een snellere vetverbranding, zoals wel eens gedacht wordt. Je loopt het risico dat je tijdens het sporten minder energie hebt en daardoor eerder stopt. Sommige mensen vallen zelfs flauw, omdat het glucosegehalte in het bloed daalt.
 

Voorkom maagklachten tijdens het sporten

Voorkom maagklachten: eet ongeveer 2 uur voor het sporten geen maaltijd meer. Het verteren van voedsel vraagt om een constante aanvoer van zuurstof en bloed naar het maag-darmkanaal. Als je tegelijkertijd sport, vragen je spieren ook om zuurstof en bloed. De 2 processen komen met elkaar in het gedrang, waardoor maagklachten ontstaan. 

Komt het zo uit dat je voor het sporten toch een maaltijd eet, kies dan liever geen vlees, aardappelen, pasta, vette vis, ei, groente of peulvruchten. Ze blijven lang in je maag aanwezig en daar kun je tijdens het sporten last van krijgen. 

Kijk ook uit met pittig eten, melkproducten, prei, ui, ijskoude en koolzuurhoudende dranken. Sommige mensen reageren er gevoelig op en krijgen last van hun maag en darmen tijdens het sporten.
 

Drink water tijdens het sporten

Tijdens het sporten is het belangrijk om water te blijven drinken. Mocht je gedurende langere tijd gaan sporten, bijvoorbeeld langer dan 1 uur hardlopen, dan kan je er voor kiezen een sportdrank met koolhydraten te drinken. Dit zorgt er voor dat je glycogeenvoorraad (je energievoorraad) minder snel op gaat en dat je minder snel moe wordt. Sport je om af te vallen, dan kan je het beter gewoon bij water houden.
 

Eet je maaltijd na het sporten

Plan je hoofdmaaltijd, dus het ontbijt, de lunch of avondmaaltijd het liefst direct na het sporten. Na een heftige inspanning krijg je veel trek. Logisch, want je hebt veel energie verbrand en je lichaam geeft een signaal dat de voorraad weer aangevuld moet worden. Het is dus helemaal niet verkeerd om daaraan gehoor te geven. 

Waar je op moet letten, is wát je eet. Neem je na afloop een tosti en daarna ook nog eens maaltijd, dan heb je eigenlijk gesport om je tosti te verbranden. Als je wilt afvallen of gespierder wilt worden, dan duurt het op deze manier heel lang voordat je enigszins resultaat boekt. Stil de trek dus met een maaltijd die toch al op de planning stond.
 

Na 8 uur 's avonds verbrand je niets meer?

Ook na 8 uur 's avonds en zelfs tijdens het slapen gaat je lichaam door met energie verbranden. Het maakt dus niet uit als je pas 10 uur 's avonds thuiskomt van het sporten en pas dan je avondmaaltijd eet. Het gaat om hoeveel je gedurende een hele dag eet en beweegt.

Kijk wel uit dat je 's avonds niet gaat snoepen of snacken. Al die extra calorieën zetten natuurlijk wel aan, maar dit geldt voor elk tijdstip van de dag. Houd er ook rekening mee dat je maagklachten kunt krijgen, of onrustiger slaapt als je laat eet.Wij krijgen veel vragen over "De gezonde maaltijden bij het sporten"

Belangrijk is dat je gezond, vers eet. Dit houdt in dat je niet te veel eet voor je inspanning.

Na het sporten is het belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »